Vanliga frågor

Hur många orkidéer finns det?
Det finns cirka 800 släkten som omfattar 27 234 arter. I Sverige finns drygt 50 arter som är fridlysta och därför väljer botaniker att fotografera dem som samlingsobjekt. Det vetenskapliga namnet är Orchidaceae och familjen är Sparrisordningen.

Hur ofta behöver jag vattna min orkidé?
Det beror på vilken grupp den tillhör.

Dessa ska hållas fuktiga hela tiden:


Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium, Odontoglossum.

Dessa ska hållas fuktiga när de växer, men ska torkas ut mellan vattningarna när den inte gör det:


Cattleya, Oncidium, Brassia, Dendrobium.Dessa ska torkas ut mellan vattningarna:

Phalaenopsis, Vanda, Ascocenda.

Givetvis finns det också undantag i dessa familjer.

Hur ofta ska jag ge näring till mina orkidéer?
Ge näring som är speciellt till för orkidéer och följ instruktionerna på flaskans etikett. Generellt sätt bör näring ges en gång i månaden, mindre kan hämma tillväxten och mer kan bränna rötterna.

Hur vet jag om min orkidé får tillräckligt med ljus?
Titta på bladen. De ska vara mer ljust gröna än mörkt gröna. För mörka blad indikerar för lite ljus, medan rödaktiga blad indikerar för mycket ljus.

När ska jag plantera om min orkidé?
En phalaenopsis ska planteras om cirka efter två år. Om plantan har många långa rötter över krukans kant har det troligen gått flera år sedan den sist planterades om.

Vad gör jag när den har blommat över?
När sista blomman har blommat över, klipp stängeln ungefär till hälften med en ren kniv. Försegla snittet med vax för att förhindra bakteriell infektion. Om du tar hand om orkidén ordentligt så bör blomning ske återigen efter 3-4 månader. En del menar att man inte behöver klippa stängeln alls, bara putsa till det bruna.

Vilken temperatur bör den stå i?
– Minst 16 grader, men inte mer än 26 grader. Gärna i ett badrum med hög luftfuktighet.

Jag kommer att lägga till fler frågor och svar framöver. Du är välkommen att ställa din fråga till mig, så ska jag försöka att besvara den.