Vaniljorkidé – Vanilla planifolia

Om vaniljorkidén

Visste du att vaniljen, en av våra mest uppskattade smaksättare, kommer från en orkidé? Så är det i alla fall och jag hade ingen aning om det förrän jag började intressera mig närmre för dessa förunderliga blommor!

Äkta vanilj kommer från vaniljorkidén, på latin kallad Vanilla planifolia. Det är en ganska komplicerad process att ägna sig åt vaniljodling eftersom man måste skörda vaniljstängerna i exakt rätt tidpunkt. Det är inte heller en okomplicerad process att få vaniljorkidéer att växa utanför Mexiko, det är nämligen endast i Mexiko som ett speciellt sorts bi finns som kan pollinera vaniljorkidén. Detta har man löst genom att man får pollinera orkidéerna för hand.

Men jobbet är dock inte över bara för att man skördat vaniljstången, efteråt måste den genomgå olika behandlingar för att smaken ska bli den rätta och för att inte vaniljstången ska förstöras. Med allt detta i åtanke är det inte så konstigt att priset på vaniljstänger är högt, snarare tvärtom! Lägg dessutom till vädermakter som förstör hela odlingar så är det inte underligt att priserna kan sticka iväg under vissa perioder.

I dag är det Madagascar som är den störst producenten av vanilj, sen kommer Indonesien och därefter Kina. Först på fjärdeplats kommer Mexiko med ungefär 306 ton vanilj per år vilket kan jämföras med Madagascars 6200 ton.

Någon gång skulle jag vilja besöka en sådan här vaniljodling. Det skulle också vara kul att komma till Mexiko och uppleva vaniljorkidén i sin rätta miljö. Det vore också intressant att jämföra smaken på vaniljen från de olika odlingsländerna. Vi har ju vinprovning, chokladprovning med mera, jag skulle vilja ha en vaniljprovning för att se om jag kan känna någon skillnad på vanilj från Mexiko eller Madagascar till exempel.

Man kan faktiskt ha vaniljorkidén hemma, men den är inte alltid helt lätt att få tag på och den kan också växa sig mycket lång och behöver stöd att klättra på. Det är inte heller säkert man får den att blomma.

Ett ställe som säljer vaniljorkidéer är orchidehuset.se som har mycket annat intressant för alla oss orkidéälskare. Förutom plantor så har de bland annat belysning och planteringsmaterial.