Stora och små orkidéer

blommor orkidéerDet är inte helt ovanligt att samla på orkidéer. Själv är jag inte direkt någon samlare, ännu, kanske jag ska tillägga. Men jag har förstått att det finns flera olika sätt att samla på. Man kan samla på orkidéer i ett visst släkte, små eller stora blommor och så vidare. Visste du förresten att det finns riktigt pyttesmå orkidéer som man nästan behöver förstoringsglas för att se?! Helt fantastiskt.

Ett av släktena som har några arter med riktigt små blommor är Platystele. En del av arterna har blommor som bara är några millimeter stora. Dessutom finns hela tiden chansen att man upptäcker nya arter allteftersom man utforskar nya områden. De som letar efter nya arter kallas för orkidéjägare och det finns faktiskt några svenska sådana. En del har också hittat nya orkidéer och upphittaren brukar då få äran att också döpa blomman.

Som kuriosa kan jag nämna att världens största blomma, ej orkidé, heter Rafflesia arnoldii och kan bli up till en meter i diameter. Nu låter det ju helt fantastiskt, en blomma som är en meter stor. Och fantastiskt är det visserligen det naturen kan skapa. Men blomman är varken särskilt vacker eller särskilt väldoftande. Den sägs lukta ruttet kött och den är också rödaktig till utseendet med grova blomblad och hela blomman kan väga upp till 10-11 kg. Rafflesia växer på Borneo precis som många orkidéarter. Enligt WWF kan Borneo vara den plats på jorden där flest växtarter finns, så det är inte så konstigt att ön är högintressant för botaniker.

Tyvärr hotas många av djur- och växtarterna på Borneo då den livgivande regnskogen skövlas för att göra plats för stora plantager av oljepalmer. Ur oljepalmerna utvinner man palmolja som används som fett i livsmedelsprodukter bland annat.

Det anordnas en hel del resor till Borneo för den som är intresserad av att uppleva öns djur- och naturliv. I paketresorna ingår ofta guidade turer i områden där man får se vilda orkidéer. En sådan resa skulle jag vilja göra någon gång! Men man måste nog vara lite modig för att ta ge sig ut på en resa i regnskogen. Har bland annat sett bilder på hängbroar flera tiotals meter upp i luften som man måste korsa. Fast man kanske blir så fascinerad av naturen att man glömmer bort sin höjdrädsla?

På Borneo finns Kinabalu nationalpark som ligger på Malaysiskt territorium och hit kan man bege sig för att titta på orkidéer, men också för att studera ett antal olika köttätande växter.

Eftersom jag är väldigt förtjust i fåglar så tror jag Borneo vore ett perfekt resmål även av den anledningen. Jag skulle vilja se den illgröna fågeln Whiteheads brednäbb till exempel. Det vore ju också fantastiskt att få se vilda näsapor, men jag har ingen aning om hur svårt det är att lyckas få se dem i vilt tillstånd.

Ja någon gång hoppas jag få möjlighet att åka dit om jag så ska behöva ta ett lån för att finansiera resan! Jag visste faktiskt inte ens om att man kunde låna pengar till en resa, men nu när jag tänker efter så låter det ju rimligt med tanke på att det finns blancolån. Att ta lån verkar dock inte som någon vidare smart lösning med tanke på räntekostnader med mera. Dessutom är det höga räntor på denna typ av lån i jämförelse med exempelvis ett bolån så i slutändan blir resan rätt dyrbar. Är du intresserad av mer info så kan du kolla in denna sida för att se olika räntor.