Orkidéer

Detta är en sida för alla som är intresserade av orkidéer. Själv startade mitt intresse för bara något år sedan, så jag är lite av en novis på ämnet. Det är också därför jag är grundare till denna blog, då jag vill förkovra mig i ämnet och berätta om skötsel, arter, föreläsningar och mycket mer. Hjälp mig gärna med information eller om ni vill rätta något som jag skriver. Som sagt kan jag mycket lite i förhållande till mångåriga odlare, men jag är intresserad av att lära mig allt jag kan.

Vad jag inte visste innan jag började är att att orkidéfamiljen är en av jordens artrikaste. Det finns nästan 30 000 arter! I Sverige finns drygt 50 vilda arter som är fridlysta.

Själv har jag ett 20-tal arter hemma, så det finns ju stor chans att kunna öka på denna samling. Den vanligaste orkidékrukväxten i Sverige är Brudorkidén, som heter Phalaenopsis på latin. Ordagrant översatt betyder det något i stil med mun-utseende. Den är mycket populär och vacker, jag tror att alla svenskar någon gång har stött på den.

Vad jag heller inte visste var att orkidéer är fleråriga örter. Efter blomning ska stängeln lämnas orörd och då kan den få nya blommor eller förgreningar. Stjälken ska inte tas bort förrän den är vissen.

Det är skoj om du vill följa mig i mitt nyvunna intresse. Jag har alltid gillat växter, men har ibland en tendens att tyvärr vattna för lite vilket resulterar i att växter inte trivs så bra hos mig. Därför är orkidén perfekt, då den bara behöver vatten någon gång i veckan. Ett tips till alla blomsterdödare där ute – orkidén är inte bara vacker att se på, den är även lätt att sköta.

Nilla S.

Orkidéer