Om rötter och hur du får orkidéerna att trivas

orkidé och skötselNär man läser blomsteraffärernas skötselråd så kan man lätt tro att alla orkidéer ska skötas likadant. Så är dock inte fallet, utan råden gäller oftast bara den vanligaste sorten i affärerna: brudorkidén.

Som du säkert vet vid det här laget om du har följt bloggen så finns det många olika sorts arter och släkten och skötselråden varierar beroende på vilket släkte orkidén tillhör. I frågor och svar har jag samlat några enkla basråd gällande vattningen för 11 olika släkten.

Om du planerar att köpa en annan variant än brudorkidé är därför mitt råd att läsa på om följande saker så att du kommer få din blomma att trivas:

Kompost, vad vill blomman ha för kompostblandning i krukan. En del vill ha det lite fuktigare och då ska man ha i en högre blandning vitmossa i komposten till exempel.

Ljus, hur mycket solljus behöver blomman? Vissa arter vill ha mycket ljus, andra mindre.

Vattning, viktigt att ta reda på! Läs skötselanvisningen du får med.

Temperatur, i vilka temperaturen trivs blomman bäst? En del blommor vill också gärna ha temperaturväxlingar.

Omplantering, när ska du plantera om blomman och hur?

En del har speciella växthus för sina orkidéer, om du funderar på att skaffa ett eller redan har ett så tänk på att kolla upp om det är försäkrat om något händer med det. Tanken slog mig efter att jag hittat denna sida där de erbjuder sina kunder en försäkring för växthus.

Har du inte en försäkring för växthuset i din villaförsäkring så kan du kolla på informationssidan alltomspara.se efter andra försäkringsbolag som kan hjälpa dig att få rätt skydd.

Rötter och sjukdomar

Om du börjar kika på andra orkidéer än de vanligaste tropiska arterna så kommer du märka att orkidéer växer på olika sätt:

Epifyter, de orkidéer som växer med rötterna hängande i luften uppe i träd och som får näring av material som finns runt rötterna eller faller ner på dem.

Saprofyter, tar näring från förmultnande material eller får hjälp av svampar med att ta upp näringsämnen ur omgivningen.

Terrestra, dessa orkidéer har rötterna i jorden

Litofyter, stenväxande orkidéer.

Vill du börja ägna dig åt orkidéer i lie större omfattning vill jag också tipsa om att läsa på om sjukdomar och skadedjur som kan drabba blommorna. Vissa arter tycks vara känsligare för att bli angripna än andra och det är inte ovanligt att orkidéfantaster har nya blommor i karantän ett tag för att inte föra över några smittor till de andra blommorna. Detta är också en av anledningarna till att det är så hårda krav vid införseln av blommor och växter till Sverige, man vill inte få in några smittor.

Löss är en sådan sak som kan drabba våra orkidéer och då är det mycket jobb som krävs om man ska lyckas få bort dem. Men ibland är det omöjligt och jag har läst om flera som fått slänga många av sina blommor på grund av löss som är omöjliga att bli av med.

När du handskas med orkidéer som har ruttnande delar, virus, svamp och bakterieangrepp ska du alltid använda steriliserade verktyg så att den nya snittytan inte får bakterier i sig. Hos proffsen kan du också få råd om hur du ska behandla blomman efter att du skurit bort de dåliga delarna, en del använder till exempel kanel som bakteriedödande medel när de ska rädda en angripen växt.