Öland och orkidéer

orkide vildFör några dagar sen träffade jag min vän som vart på Öland för att titta på orkidéer. Jag blev så inspirerad av hans resa att jag nog ska anmäla mig till någon av sommarens orkidévandringar som anordnas på ön.

Min vän hade fått se Gönycklar som är så vackra, och han hade också lyckats ta riktigt bra bilder av de sköra men ståtliga blommorna. Samtliga orkidéer i Sverige är fridlysta och det kan man lätt förstå eftersom de annars snabbt skulle försvinna med tanke på hur vackra de är och hur gärna man vill plocka dem.

Det fantastiska med Öland är att en stor andel av alla orkidéarter som finns i Sverige växer på denna ö med kalkrik jord som orkidéerna trivs i. Jag tror det finns runt 30 arter av orkidéer på Öland och vill man ha chans att se dem ska man bege sig dit under maj-juni. Vill man se en specifik art ska man kolla upp när den har sin blomningsperiod och tajma in besöket under den perioden. Vissa arter har en senare blomning än maj-juni, det finns några som spricker upp först i juli. Ett exempel är Purpurknipprot.

Det är synd att det inte går någon färja från Öland till Gotland, i alla fall ingen färja som jag känner till. Då hade man kunnat slå två flugor i en smäll och rest vidare för orkidéspaning på Gotland. Där finns också en del Orkidéer även om det inte finns lika många arter som på Öland. En idé vore ju att bila upp till Oskarshamn från Öland och ta färjan över till Gotland därifrån. Det kanske skulle vara en kul tur att göra med min nya bil som visserligen kostar multum varje månad eftersom jag har den på avbetalning men som jag älskar! Jag försöker sköta den enligt konstens alla regler för att den inte ska minska alltför mycket i värde, jag är nästan lika pedantisk med den som med mina orkidéer! Tog hjälp av denna guide för bilägare innan jag slog till och köpte bilen.

Men åter till orkidéerna! De vackra blommorna lockar inte bara turister i Sverige, många andra länder har också speciella orkidéturer att erbjuda turister. Italien är ett exempel på ett populärt land bland dem som vill titta på orkidéer. Dit kanske man också skulle bila framöver men måste nog kolla upp mer info om försäkringar och liknande innan jag vågar ge mig iväg, förhoppningsvis står det något intressant om saken att läsa här.

Jag kommer ihåg första gången jag såg en orkidé i vilt tillstånd. Jag var liten och vi var på semester och plötsligt fick min mamma syn på en liten liten orkidé. Själv blev jag helt paff för jag hade ingen aning om att det fanns orkidéer i Sverige, för mig var det exotiska blommor som växte långt långt bort. Min andra reaktion var besvikelse, den såg inte alls så märkvärdigt vacker ut som blommorna i affärerna gör.

Nu minns jag inte vilken art det var vi såg den gången när jag var liten, men det kan säkert ha varit en halvvissen Jungfru Maria nycklar. Nu har jag däremot sett flera stycken vilda orkidéer i Sverige och nu blir jag alltid bara imponerad av dem!

Jag har också fått ett jättebra tips på hur man kan piffa upp orkidéplantorna man har hemma i fönstren när de blommat ut och man väntar på att de ska blomma om. Då kan man klämma fast små blommor av tygorkidéer längs stängeln. Genast ser växten mycket roligare ut i väntan på att nya praktfulla blommor ska visa sig.

Nej, nu ska jag kolla lite om jag kan hitta en bra bok om orkidéer som jag kan ge bort i present till en väninna som blivit lite nyfiken på mitt nyfunna intresse! Tips mottages tacksamt om du vet någon bra och enkel nybörjarbok.