Min väninna berättar

orkide

Här kommer ett inlägg från en väninna som inte har så gröna fingrar. Många av er läsare kanske känner igen er i hennes problem med att få orkidéerna att överleva!

Hej!

Jag är nog inte ensam om att ha misslyckats med ett gäng orkidéer under åren. De har varit fantastiskt fina när jag kommit hem med dem men efter ett tag har de dött. Med åren har jag blivit en bättre orkidéägare och vet hur jag ska sköta om blommorna. En del menar att orkidéer är riktigt tåliga blommor som är lättskötta, men det vet jag inte om jag skriver under på med tanke på alla problem jag själv haft med att hålla liv i dem!

En gång gjorde jag en dundertabbe. Skulle slipa lite hemma och täckte över stora delar av köket med täckplast, inklusive orkidén som stod på köksbordet. Efter två dygn under plasten var orkidén bortom all räddning. Gissa om jag blev ledsen.. Det var dessutom på den tiden jag inte hade så bra hand med orkidéer och just denna hade jag skött efter konstens alla regler och fått att trivas riktigt bra, och så slutade det på det sättet, mycket trist.

Misstaget med plasten är nog det mest udda sättet jag har lyckats ha ihjäl en orkidé på, annars har jag nog testat det mest.. För mycket vatten, för lite vatten, vatten i bladrosetten, för liten kruka, ingen näring och så vidare.

Om man vill bli bra på orkidéer så underlättar det verkligen om man har någon i bekantskapskretsen som är ett proffs. Denne kan då hjälpa till att ställa diagnos på blommorna och komma med råd om hur man ska åtgärda eventuella problem. Numer finns ju visserligen Internet och man kan rådfråga andra över nätet. Men det är inte alltid så lätt för nybörjare att hänga med bland alla fackuttryck och förklaringar. Då är det mycket enklare att se någon annan visa och förklara.

Men ju mer man lär sig, desto lättare blir det att ta till sig informationen på nätet och i böcker. Jag kan också tipsa om youtube där det finns videoklipp på hur man utför viss skötsel av orkidéer. Tyvärr är de ju mestadels på engelska så det krävs att man har lite engelskakunskaper för att förstå vad som sägs.

Såg en artikel om en blomsteraffär som hade orkidéexperter på besök under en dag så att kunderna kunde komma in med sina plantor och fråga om råd och tips. Detta tyckte jag var ett strålande initiativ som fler affärer borde testa.

Sist i detta blogginlägg vill jag också tipsa om konstgjorda orkidéer. Har du helt gett upp hoppet om att kunna sköta en levande orkidé kan du alltid köpa dig en fin konstgjord blomma. Det blir säkert billigare i längden än att köpa nya av äkta vara med jämna mellanrum! Det kan också vara fint att dekorera dukningar med konstgjorda orkidéer, på Ikea har de blomstänglar man kan köpa styckvis i färgerna vitt, vanilj, rosa och mörklila.

Det var allt från mig! Tack för att du ville läsa om mina problem och tips!