Kul fakta om orkidéer!

En riktigt fin och stor orkidé!Hej på er igen allihopa! Nu har jag hittat en massa rolig fakta om orkidéer och jag tänkte dela med mig av mina fynd. Jag kan börja med att uppdatera att man egna orkidéer mår alldeles utmärkt, precis som vanligt. Detta trots att jag åkt iväg ett par veckor och bett min väninna sköta om dem under tiden. Skönt att mina utförliga instruktioner hjälpte!

Hur som helst, här har jag en liten lista på roliga och oväntade fakta om orkidéer. Ni kanske redan vet allt det här och jag har säkert hört det tidigare, men jag tycker iallafall att det är lite kul saker. Faktan har jag hittat dels på Wikipedia och lite på en site som heter Flowerweb.

  • Orkidéer ingår i sparrisordningen. De är alltså besläktade med sparris i själva växtsläktet, vilket jag tycker är kul. Enda likheten jag ser mellan sparris och orkidéer är väl att rötterna är lite lika, men annars vet jag inte riktigt!
  • Orkidéer är svåra att ta död på (tydligen). Förr i tiden när man skulle torka och pressa dem, för att sätta in i böcker, så hade man en del problem. I och med att de är suckulenta växter med slem i rötterna, så torkar de inte så snabbt som man ville. Istället satte man ner växten med rötterna i kokhett vatten, men sparade blomman. Den dog då snabbare och det blev lättare att torka den. Man började senare med att picka hål i rötterna och det visade sig gå bättre. Eftersom de nu är fridlysta i Sverige, så är detta förbjudet. Många tar kort istället, vilket jag tycker låter mycket bättre!
  • Orkidéer växer vanligtvis uppochner i naturen. Ja det blir ju rätt håll för den, men jämfört med hur vi har den i våra hem, så växer den uppochner. Den har nämligen rötterna runt en trädstam, oftast, och hänger sedan ner med blomman under rötterna. Därför behöver vi också hjälpa till med lite blompinnar, så den håller sig upprätt.
  • Vanilj kommer från en sort orkidé. Som jag skrev i ett tidigare inlägg, så kommer vanilj från en viss typ av orkidé. Det är ganska häftigt tycker jag, men inte så konstigt då orkidéer är en örtväxt.
  • Vissa sorters orkidéer är parasiter och producerar inte egen näring. De lever av andra växter och tar en del av deras näring. Lite oschysst kan man tycka, men det är väl så det fungerar i världen.
  • Världens minsta (kända) orkidé heter Plztystele jungermannioides. Den har ett blad stort som en tumnagel, och en pytteliten blomma som är något större än en ärta ungefär.

Detta tycker jag var lite kul, men det finns säkert jättemycket annat spännande också! Säg gärna till om ni hittar något ni tycker är kul, så kan jag fylla på i listan! Ha det bra så ses vi nästa gång!