Importregler och orkidétjuvar

Det är inte bara i Sverige som orkidéerna är skyddade. Nästan alla orkidéarter i hela världen är CITES-listade, vilket betyder att man inte får handla med dem eller importera dem till Sverige för privat bruk. Odlade orkidéer är däremot okej att ta med till Sverige, men då måste du först skaffa ett sundhetsintyg för växten som slår fast att den inte bär på några skadliga sjukdomar eller ohyra.

Detta är bara ett av stegen i processen att importera en orkidé, en process som ofta är både dyrbar och krånglig eftersom växten endast får tas in via speciellt utvalda flygplatser.

Anledningen till att reglerna är så krångliga är dels för att skydda hotade växtarter från att smugglas eller handlas med illegalt, dels för att skydda Sveriges egna växtliv så att det inte kommer in någon främmande smitta med dina importerade blommor.

Tyvärr faller en del människor för frestelsen att bryta mot lagen och plocka orkidéer eller fröer trots att man inte får. Jag läste en artikel där de intervjuade en orkidéexpert och det är tydligen inte helt enkelt att försöka få orkidéer med jordrötter att överleva. Jag tror att han sa att 99% av dessa orkidéer dör om man försöker flytta på dem. Ett mycket dystert öde för de fina blommorna som stjäls.

Att svenska orkidéer stjäls är inte heller så ovanligt som man kanske kan tro. Jag har läst flera olika artiklar om blommor som grävts upp. Varför dessa stulits är förstås svårt att säga, en del kanske stjäl för att själva få ha de attraktiva blommorna på sina egna ägor. Andra kanske stjäl för att sälja eller för att odla egna blommor av arten. Oavsett vilket är det mycket bekymmersamt eftersom vi vill att orkidén ska bevaras och inte utrotas.

Förutom stölder i det vilda så förekommer det också att plantor stjäls från botaniska trädgårdar.

Det finns en spännande bok i ämnet, Orkidétjuven av Susan Orleans. Boken är baserad på en verklig händelse och boken har också blivit filmatiserad. Filmen heter Adaption. Är du intresserad av ämnet kan jag verkligen rekommendera boken eller filmen som visar hur människan ibland kan bryta mot lagar och regler och ta naturen i egna händer när det gäller sällsynta och åtråvärda växter.

En tråkig konsekvens av att blommor stjälas kan bli att vi vanliga människor inte kommer få tillträde till områden där hotade arter växer. Då kommer vi inte att få kunna uppleva de fantastiska blommorna i vilt tillstånd. I värsta fall kan det också leda till att blommorna blir utrotade och att vi inte alls kommer få se dem igen.

Inga seriösa orkidésamlare eller odlare handlar med orkidéer som är stulna.