Fantastiska orkidéer

Förmodligen har du redan sett dem, de där orkidéerna som ser ut som ap-ansikten, dinglande människor eller en liten figur. Men om du inte har det så kommer här några tips på orkidéer som är lite extra förunderliga!
Dracula Simia är en av de orkidéarter vars blomma ser ut att ha ett litet apansikte i mitten. Fantastiskt fascinerande blomma. De andra arterna i Dracula-släkten är också väldigt speciella till utseendet och också värda att spanas in. Jag har läst att dessa blommor ska vara lite kinkiga och svåra att ha i hemmiljö.

  • Caleana major har en blomma som ser ut som en anka och kallas för den flygande ankan ibland. Huvudet är alldeles fantastiskt med näbb och allt! Färgen varierar från djuprött till purpur. Det är framförallt i profil som blomman ser ut som en anka, visserligen med lite underlig flygteknik 🙂
  • Orchis Italica ser vid en första anblick ut att vara en magnifik växt med massor av täta blomblad. Tittar man närmre ser varje blomma ut som en liten dinglande miniatyrman. Man hittar den i vilt tillstånd i länder runt medelhavet.
  • Ophrys är ett släkte som kallas för biorikidéer eftersom blomman ser ut som en humla eller ett bi. Jag kan se likheten, men för mig är det inte självklart en humla utan jag ser framförallt en glad liten figur när jag tittar på exempelvis arten Ophrys apifera. Kolla också in Ophrys fuciflora,
  • Pecteilis radiata ser i rätt vinkel ut som en flygande fredsduva med sina vita blomblad med fransiga ändar. Den kallas också för Habenaria radiata. Den kan också likna en häger.
  • Anguloa uniflora är en jättesöt blomma som med invikta blomblad gör att den ser ut som ett litet bebisknyte.
  • Caladenia melandema har en blomma som ser ut som en prima ballerina!

Visst är naturen fantastisk! Helt underbara blommor med sån detaljrikedom. Ibland överträffar verkligheten fantasin. Ofta ser blommorna ut på ett visst sätt för att locka till sig insikter som ska pollinera dem, så utseendet har också en funktion.