Blå vanda och svenska orkidéer

I dag tänkte jag berätta om några svenska orkidéer, men först ett inlägg om de blåfärgade orkidéerna man kan se i affärerna ibland.Jag läste en nyhet som handlade om en man som köpt just en sådan orkidé och anmält butiken för falsk marknadsföring eftersom de inte informerat om att blommorna var färgade och att de nya som växte ut skulle bli vita. Jag hittar inte hur det gick med anmälan, men jag förstår att mannen blev upprörd! Förmodligen var det en vanlig brudorkidé med färgade blomblad mannen köpt.

En orkidéart som kan ha väldigt blå blommor naturligt är Vanda coerulea. En magnifik orkidé med spräckliga stora blommor som du kan se i videon, det svenska namnet är Blå vanda:

Men nu till några av orkidéerna vi kan hitta i Sverige! Observera att samma art kan finnas på andra ställen i världen också, men i denna text koncentrerar jag mig på var man hittar dem i Sverige.

Norna – är en orkidéart som växer i norra Sverige och som heter Calypso bulbosa på latin. De vill ha en fuktig barrskogsmiljö och kalkrik berggrund, men enligt Naturhistoriska riksmuseet så kan de också växa på torvmark. Nornorna blir inte så höga, bara någon decimeter eller två och de har endast en rosaskiftande blomma som slår ut i maj-juni.

Jag tycker personligen att nornan är en jättevacker blomma. Enkel och värdig i sin ensamhet, liten och späd, men full av kraft och liv. Ibland kan de små blommorna göra större intryck än de stora. Ta till exempel styvmorsviolerna eller linneorna! Blommor i skogsområden gör ockås alltid ett särskilt intryck på mig.

Guckusko – Precis som Nornan gillar även Guckuskon kalkrika marker och fuktiga skogar. Men till skillnad från Nornan växer sig Guckuskon ofta mycket hög, den har flera blad och en stor blomma med gul läpp och mörkröda kalkblad. Själva läppen är väldigt speciell på Guckuskon, den är liksom som en uppblåst liten säck dit insekter kan komma för att pollinera blomman. På latin heter den art som finns i Sverige Cypripedium calceolus och en annan sak som skiljer Guckuskon från Nornan det är att den växer i lövmarker.

Guckuskon har sin blomningsperiod under juni-juli lite beroende på var i landet blomman befinner sig.

Den påsliknande läppen är väldigt karaktäristisk för blommorna i släkten Cypripedium som består av minst 58 olika arter. Man kan faktiskt försöka odla dessa själv om man vill, plantor finns att få tag på hos orchidehuset.se. Där finns också många andra arter ur släkten Cypripedium om man är intresserad

Skogsnyckel – En del av de svenska orkidéerna påminner lite om lupiner i sitt sätt att organisera blommorna i täta klasar som bildar en konformad stängel. En av dessa blommor är Skogsnyckeln, Dactylorhiza fuchsii.

Har du bra kunskaper i italienska kanske den här videon kan vara intressant. Om inte så kan du i alla fall njuta av fina närbilder på vildväxande Skogsnycklar.